Koronavirus a trh nemovitostí
04. 11. 2020

Koronavirus a trh nemovitostí

Stojíte před prodejem bytu nebo domu? Chystáte se sjednat hypoteční úvěr a vybrat první nemovitost? Pak vás jistě zajímá, jak realitní trh promění mimořádná opatření v souvislosti s nákazou koronavirem.

 

Nejistota na dlouhé týdny

V současné chvíli je největším problémem nejistota. Odborníci nejsou jednotní v tom, kdy se podaří šíření viru zastavit nebo v tom, zda se budou přijatá opatření nadále zpřísňovat nebo uvolňovat. Z tohoto důvodu není možné přistoupit k predikcím vývoje trhu. Realitní trh, akciový trh i trh kryptoměn zareaguje až ve chvíli, kdy bude šíření viru pod kontrolou, a podniky budou moci sečíst ztráty. Řada z nich zanikne a objeví se propouštění zaměstnanců. Dopad útlumu výroby a oslabení ekonomického růstu mohou zmírnit jen opatření vlády. Podpora podnikání ale půjde ruku v ruce s nárůstem státního dluhu.

Tisíce podniků má rezervy na udržení zaměstnanců jen na několik týdnů (ne na měsíce). Pokud se nepodaří obnovit výrobu nebo poskytování služeb, společně se zahraničním obchodem, můžeme očekávat dramatický propad růstu HDP a nárůst nezaměstnanosti.

 

Propad v příjmech versus zájem o nákup

V současné chvíli se může zdát, že řada nákupů nemovitostí se pozastavila, jelikož se lidé obávají o budoucnost. Na druhou stranu je tu pořád dost lidí, kteří v nejisté době vkládají volné peníze do nemovitostí. Můžeme tedy pozorovat na jedné straně opatrný postoj početné skupiny, která má obavy o budoucnost a čeká, zda to způsobí pokles poptávky. Na druhé straně právě tento faktor nejistoty zvyšuje poptávku po nemovitostech u skupiny, která má volné peníze a má strach, že současná situace může snížit jejich hodnotu. A k tomu nelze neregistrovat zajímavou nabídku hypoték. Čas ukáže, kdo na tom vydělá a kdo prodělá. 

 

Vyšší nabídka nemovitostí?

Především ve velkých městech byly nemovitosti nakoupeny za účelem jejich dalšího pronájmu. Pořízení často probíhalo na hypoteční úvěr. A nyní registrujeme, že o pronájem nemovitostí je nižší zájem. Ceny pronájmů budou klesat, majitelé se mohou rozhodnout pro prodej nemovitostí a umoření hypotečního úvěru, který představuje vysokou zátěž. Tím může růst nabídka na realitním trhu, prozatím se to ale neděje.

 

Očekávané snížení sazeb u hypoték

Jedním z kroků, jak podpořit ekonomický růst, je i snížení úrokových sazeb u nejrůznějších úvěrů. Snížení sazeb u hypotečních úvěrů znamená růst poptávky po nemovitostech. Tento růst poptávky znatelně snižuje dopady způsobené nejistotou a obavami o budoucnost. 

 

Týdny nebo měsíce?

Zastavení produkce v rozsahu pár týdnů je možné přečkat bez větších dopadů na ekonomickou situaci v zemi. Pokud však omezení potrvá měsíce, pro řadu podniků už záchrana nebude možná a to ani v případě vládních pobídek.

Jakmile dojde k otevření provozoven a podniků, budeme moci říci, jak vysoké ekonomické škody koronavirus napáchal. 

Vladimír Plachuta
Autor: Vladimír Plachuta

         Nabízím vám osobní přístup, péči a více jak 23 let svých zkušeností v realitách.                                                                                       

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA